Hoofdtrauma is een van de meest besproken onderwerpen in de topsport op dit moment. Sporten over de hele wereld worstelen met onderzoek dat de dramatische langetermijneffecten van zelfs klein hersenletsel aantoont. In de VS hebben ijshockey en American football regelwijzigingen doorgevoerd om het aantal hersenschuddingen te beperken. In de rest van de wereld worstelen rugbyleague, rugby union, Australische regels voetbal en zelfs voetbal met hetzelfde probleem. Dan is er boksen – een sport waarbij het doelwit de hersenen van je tegenstander is. De korte- en langetermijn-ziekeffecten zijn bekend.

Hoe veilig is boxen?

Voormalig NFL bokser Ray Edwards betoogde onlangs dat boksen veiliger is dan American football: “Je speelt voor een lange tijd, de kans is groot dat de [anterior cruciate ligament] of [mediaal collaterale ligament] gaat scheuren. Je kunt je been breken, je dijbeen breken, je arm breken, je nek breken.” In sommige opzichten is boksen dus veiliger dan andere contactsporten. Het is gemakkelijk om het als fans van de sport te negeren, maar de verwondingen bij de tegenstander veroorzaken, is juist het hele punt bij boxen; in andere sporten zijn verwondingen enkel een bijkomstigheid. De American Academy of Pediatrics verzet zich tegen de betrokkenheid van kinderen en tieners bij boksen. Ze weten wat er aan de hand is als het gaat om wat goed is voor kinderen. Veel medische verenigingen verzetten zich volledig tegen boksen.

Wat kan dan wel?

Wanneer de nadelen van boksen zo duidelijk zijn, zijn we het aan onszelf verplicht om onverteerbare vragen te stellen. Misschien is het antwoord een leeftijdsgrens van 14 jaar voor competitief boksen, zoals die in mijn land, New South Wales. Op 14-jarige leeftijd ben je geen kind meer, maar een jonge volwassene, die in ieder geval gedeeltelijk in staat is om zelf te beslissen of je wel of niet wilt vechten. Mocht je willen dat je kind wel aan sport doet en zich goed lichamelijk ontwikkeld, zijn er voldoende alternatieven zoals bijvoorbeeld babygym bij The Little Gym in Den Haag. Mocht het kind op latere leeftijd dan willen boxen, heeft het reeds een voorsprong op het gebied van uithoudingsvermogen en kracht.