Shaolinboxing

Welke yoga mat past het beste bij je? – Een aantal tips

Welke yoga mat past het beste bij je? – Een aantal tips

Geplaatst op

Het was nog niet zo lang geleden dat er maar één of twee soorten yogamatten waren. Ze waren gemaakt van PVC en vooral bekend om hun plakkerigheid. Daarnaast werden ze geleverd in blauw en als je geluk had nog een tweetal andere kleuren. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Naast tientallen kleuren en patronen zijn er diverse versies met verschillende diktes, lengtes, materiaal en milieuvriendelijkheid. Hoe kun je dan de ideale yoga mat kopen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Lengte en dikte van de yoga mat

Bij het uitzoeken van de ideale dikte voor een yoga mat is het belangrijk om aan comfort en stabiliteit te denken. Als een yogamat te dun is, is het oncomfortabel voor je knieën en ellebogen tijdens het doen van de oefeningen. Is je mat heel dik, dan is het wellicht lastiger om poses goed vast te houden die focussen op balans. De standaard yoga mat is rond de 4 millimeter dik en prima voor de normale oefeningen, maar niet heel eenvoudig op te rollen en mee te nemen. De lengte is vrij eenvoudig te bepalen. Zorg dat je comfortabel alle oefeningen kunt doen en niet bijvoorbeeld tijdens het planken nog maar een paar centimeter over hebt.

Het materiaal van de mat

Waarom is het materiaal van de mat belangrijk? Dit bepaalt de textuur, plakkerigheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van de mat. De meeste matten zijn gemaakt van PVC, maar dit is uiteraard niet enorm milieuvriendelijk. Daarom heb je ook gerecycled rubber en organisch of natuurlijk katoen. Let op dat mensen die allergisch zijn voor latex wegblijven van yoga matten gemaakt van natuurlijk rubber. PVC wordt over het algemeen nog steeds als meest comfortabel ervaren. Dit komt omdat PVC perfect is om niet uit te glijden en dat vinden veel mensen belangrijk tijdens de oefeningen. Je kunt beter balans houden en het risico dat je uitglijdt als er druk op komt te staan is minimaal. Milieuvriendelijke alternatieven hebben dit wat minder, maar compenseren het door hun ruwere textuur.

Je persoonlijke stijl

Zodra je al de bovenstaande factoren hebt meegenomen in de overweging gaat het puur om wat je zelf mooi vindt! De opties zijn vaak eindeloos als het gaat om kleuren, prints en patronen. Bepaalde opties gaan gepaard met een hoger prijskaartje, maar zeker als je het regelmatig gebruikt wil je zeker zijn dat het helemaal aansluit bij wat je mooi én prettig vindt.

Gerelateerde berichten

Zwemles

Waarom zwemles zo belangrijk is?

Een zwemdiploma halen is voor kinderen nog steeds niet verplicht. Zelfs niet in dit waterrijke land waarin wij leven. Het wordt vanuit de overheid...

Lees meer

Train

5 voordelen van personal training

Van het helpen bereiken van jouw fitnessdoelen tot het aangeleerd krijgen van een veilige manier van trainen. Personal training is een goede...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden